Hoe broekplassen je leven redt in de wildernis

sokken

14-12-2015 07:38 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de University of the West of England (UWE) hebben sokken ontwikkeld die uit urine stroom kunnen genereren en noodsignalen versturen.

De sokken zijn voorzien van een biologische brandstofcel en een pompmechanisme. Door te lopen pompen de sokken de urine door de brandstofcel. Micro-organismen in het systeem genereren elektriciteit uit afvalstoffen in de urine.

Twee minuten lopen is genoeg voor een noodsignaal.

Door de blaas te legen in de hightechsok en vervolgens te lopen kan het systeem berichten verzenden naar de buitenwereld. Elke twee minuten kan het systeem een signaal verzenden.

“Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de coördinaten van de drager van de sok te versturen”, zegt Ioannis Ieropoulos, professor aan de UWE. “Dat bewijst meteen dat de persoon nog in leven is, het systeem werkt alleen als er verse urine wordt rondgepompt.”

Bill Gates en urine

Ieropoulos werkt met zijn team al langer aan elektriciteitsopwekking uit urine. Eerder liet hij telefoons werken op de microbiële brandstofcel. In dat prototype draaide de urinepomp nog op elektriciteit uit het lichtnet.

“We willen het systeem toepassen in draagbare technologie”, zegt Ieropoulos. “Het moet daarom volledig zelfvoorzienend zijn en op uitsluitend menskracht werken.”

Het onderzoeksteam werkt ook aan toiletten die elektriciteit opwekken. Bill Gates is sponsor van dit project. In maart 2015 installeerde de UWE een prototype van zo’n duurzame WC voor ontwikkelingsgebieden in Bristol.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: UWE | Foto: Tony Alter, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie