Dankzij CO2 ijshockeyen deze Zweden 60 procent zuiniger

ijshockey

14-12-2015 09:23 | Door: Thijs ten Brinck

De ijsbaan in de Zweedse plaats Gimo is omgebouwd om met CO2 te koelen. Dankzij een warmte-terugwinsysteem verbruikt het ijscentrum geen energie meer voor verwarming.

De ombouw van het koelsysteem heeft de ijsbaan in Gimo, 120 kilometer ten noorden van Stockholm, een energiebesparing van 60 procent opgeleverd.

In de eerste, relatief warme, winter dat het nieuwe systeem gebruikt is verstookte het net geen 300 megawattuur. Andere Zweedse ijsbanen gebruiken tot wel 1.000 megawattuur per jaar.

CO2 als koelmiddel

Het koelsysteem voor een ijsbaan is goed voor ruim 40 procent van het totale energiegebruik. De warmte die het systeem uit het ijs onttrekt is voor de vernieuwde ijsbaan in Gimo ruim voldoende om de verwarmde vertrekken op temperatuur te houden. Daarmee loopt de totale besparing voor het complex op tot bijna twee derde van het energiegebruik voor de aanpassingen.

Het gebruik van CO2 als koelmiddel is een alternatief voor systemen gebaseerd op ammonia of superbroeikasgassen. De nieuwe generatie koelmachines op CO2 draaien veel efficiënter.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Ammonia21, RCC Koude en Luchtbehandeling | Foto: Henrik Palm, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie