Dankzij ESA is roest in auto’s straks van harte welkom

vuurwerk

15-12-2015 12:21 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan de Canadese McGill University zet in op het gebruik van metaalpoeders als energiedrager voor gebruik in auto’s.

Metalen als ijzer en aluminium kunnen net als biomassa en fossiele brandstoffen branden. De mooie felle kleuren in vuurwerk komen vaak voort uit het verbranden van verschillende metaalpoeders. Als de metalen zijn vermalen tot fijne deeltjes dan is de hitte die het verbrandingsproces levert mogelijk ook hoog genoeg om een motor aan te drijven. 

Alternatief voor duurzame waterstof

Onderzoek aan de McGill University in samenwerking met de European Space Agency (ESA) kijkt naar de kansen van metaalpoeders als opslagmedium voor duurzaam opgewekte energie.

De fijne poeders zijn in het concept geproduceerd met wind of zonne-energie. Auto’s kunnen de poeders tanken en met zuurstof uit de lucht verbranden voor de voortstuwing. De gebruikte poeders, metaaloxiden ofwel roest, zijn te recyclen tot nieuwe poederbrandstof.

De metaalpoeders zijn volgens de onderzoekers eenvoudiger te transporteren en op te slaan dan waterstof en kunnen meer energie absorberen dan accu’s. Het team wil een prototype bouwen om het concept te bewijzen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: McGill | Foto: jeff_golden, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie