Brabants consortium presenteert eerste zonnefolie-printer

cleanroom

16-12-2015 14:58 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse onderzoeksconsortium Solliance heeft een printer ontwikkeld waarmee het flexibele zonnecellen op rol kan produceren.

Met de nieuwe printer zijn innovatieve zonnecelen en andere flexibele elektronica in een continu proces te printen. De eerste taak voor de nieuwe machine is de productie van energiezuinige en flexibele organische LED-lichtpanelen. Later gaat de machine mogelijk perovskietzonnecellen produceren.

printer solliance

“De specificaties en prestaties van deze productiemachine zijn uniek in de wereld en bieden de sector een uitstekende gelegenheid om grootschalige productie van flexibele zonnecellen sneller en met minder risico te realiseren”, zegt Huib van den Heuvel, directeur van Solliance.

Hightechconsortium

Binnen Solliance werken Nederlandse kennisinstituten als de TU Delft, de Technische Universiteit Eindhoven, TNO en ECN samen met bedrijven als VDL, DSM, ThyssenKrupp en Dyesol. De partijen brengen wetenschappelijke expertise en ervaring in productiesystemen samen om de nieuwe generatie zonnecellen mogelijk te maken.

Deze zonnecellen zijn bijvoorbeeld onopvallend te verwerken in gebouwen of te produceren met minder energie-intensieve methoden en met minder grondstoffen dan conventionele silicium-zonnepanelen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Solliance | Foto: Solliance

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie