Duitse cementgigant werpt zich op CO2-brandstofproductie

cement

17-12-2015 07:46 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse bouwgrondstoffenconcern Heidelbergcement werkt samen met de Amerikaanse start-up Joule aan het omzetten van CO2 uit de cementproductie naar duurzame brandstoffen.

Het maken van cement voor beton gaat onvermijdelijk gepaard met veel CO2-uitstoot. Heidelebergcement bekijkt met Joule de kansen om een of meer van zijn cementfabrieken uit te rusten met technologie voor CO2-recycling.

“We werken al twintig jaar aan het reduceren van onze CO2-uitstoot”, zegt Jan Theulen, directeur alternatieve grondstoffen bij Heidelbergcement. “Joule’s proces maakt het mogelijk CO2 te recyclen tot waardevolle vloeibare brandstoffen.”

HeidelbergCement zegt dat het sinds 1990 zijn CO2-emissies met 23 procent heeft teruggebracht. Met een groot aantal bedrijven uit de bouwsector heeft het Duitse concern naar aanleiding van de geslaagde klimaattop in Parijs afgesproken de CO2-uitstoot met nog eens 25 procent te verlagen tot aan 2030.

CO2 als grondstof

Joule werkt met biologische katalysatoren die met behulp van zonne-energie CO2 omzetten in bio-ethanol of andere brandstoffen. Voor Joule is de cementproductie een geconcentreerde en redelijk zuivere bron van CO2.

Naast met HeidelbergCement werkt Joule samen met autofabrikant Audi. De Duitse autobouwer zoekt verschillende oplossingen om met hernieuwbare brandstoffen CO2-neutraal ook langere afstanden te kunnen rijden. Joule is recent gefuseerd met de Amerikaanse start-up Red Rock Biofuels, die brandstoffen maakt uit biomassa.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Joule, HeidelbergCement | Foto: Helen Simonsson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie