Groningse doorbraak in hoogwaardige rubberrecycling

autobanden

18-12-2015 09:21 | Door: Thijs ten Brinck

Promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een nieuwe methode opgeleverd voor de productie van rubber. Rubberproducten zijn hiermee meermaals te recyclen.

Autobanden en andere hoogwaardige rubberproducten zijn tot nu toe alleen van nieuw rubber te maken. De chemische verbindingen die in de conventionele productie van rubber ontstaan zijn niet meer te verbreken. Met het proces dat onderzoeker Laurens Polgar ontwikkeld heeft kan dat wel.

“Ik heb flink wat aanpassingen moeten doen, maar uiteindelijk is het gelukt”, zegt Polgar tegen UK Nieuws. “In dit nieuwe rubber zitten verbindingen die kapot te maken zijn zonder dat het rubber zelf ook kapotgaat.”

Dankzij het nieuwe proces, dat volgens Polgar aansluit op gangbare productiemethoden voor rubber, is gebruikte rubber terug te brengen tot originele vloeibare vorm. Zo is de grondstof opnieuw te gebruiken in kwalitatief hoogwaardige producten. Hergebruik van rubber beperkt zich tot nu toe tot laagwaardige producten als valveilige speelplaatstegels en bermpaaltjes. 

In een video van de RUG presenteert Polgar zijn vinding:

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: RUG, UK Nieuws | Foto: Alex, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie