MIT: Halvering CO2-uitstoot materiaalindustrie onmogelijk

MIT: Halvering CO2-uitstoot materiaalindustrie onmogelijk

09-04-2013 14:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tot 2050 moet de globale CO2-uitstoot halveren. Volgens MIT een onmogelijke opgave voor de materiaalindustrie, omdat de vraag zal verdubbelen.

Het is een ambitieus doel, maar strikt noodzakelijk als we de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius willen beperken: in 2050 moet de wereldwijde CO2-uitstoot gehalveerd zijn om verdere klimaatverandering te voorkomen. Deze reductie wordt grofweg gelijk uitgesmeerd over alle industrieën.

Maar een nieuw rapport van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) stelt dat dit zelfs in de meest optimistische scenario’s onmogelijk is voor sommige industrieën. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat voor producenten van staal, cement, plastic, papier en aluminium de beschikbare technologieën nooit afdoende zullen zijn. Daarbovenop komt dat tot 2050 de vraag naar deze vijf basismaterialen zal verdubbelen.

 

75 procent efficiëntieverbetering

 

Een energiebesparing van 50 procent en een verdubbeling van productie komt samen neer op een benodigde efficiëntieverbetering van 75 procent.

De onderzoekers van MIT ontwikkelden een optimistisch scenario waarin alle producenten van deze materialen over zouden stappen naar meest energie-efficiënte technieken. Daarbij lieten de onderzoekers de kosten voor de implementatie van die technieken buiten beschouwing. Het bleek dat de industrie in dit optimistische scenario nog niet eens de helft van de benodigde 75 procent energiebesparing zou kunnen realiseren.

 

Recycling

 

Vervolgens introduceerden de onderzoekers de recycling van materialen in hun model: daarmee konden ze flink wat extra energie besparen. Maar door de groeiende vraag zal de voorraad recyclebaar materiaal niet voldoende zijn. Ook mét recycling zal de benodigde CO2-reductie dus niet gehaald worden. Volgens de onderzoekers levert het meest verregaande recycle-scenario een energiebesparing van 50 procent op – nog ver verwijderd van de benodigde 75 procent.

Conclusie van het rapport is dat de industrieën in basismaterialen niet in staat zullen zijn om de benodigde CO2-reductie te bewerkstelligen. De onderzoekers zeggen dan ook dat andere industrieën extra energie zullen moeten gaan besparen om te compenseren voor de materiaal industrie.

Bron: energymanagertoday

Foto: Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie