Chemietrends 2015: biotopsport, windwaterstof en CO2-recycling

flamini

23-12-2015 15:00 | Door: Thijs ten Brinck

Arsenal-speler Mathieu Flamini openbaart zijn geheime duurzame passie, windstroom breekt definitief door als ‘grondstofbron’ en hergebruik van CO2 ontstijgt de laboratoria.

Aan de hand van de meest gelezen berichten van 2015 blikt DuurzaamBedrijfsleven terug op het belangrijkste nieuws en de opvallendste trends van het voorbije jaar. In deze editie behandelen we het chemienieuws.

1. Biobased chemie is topsport

Biologische grondstoffen zijn in opmars in de chemiewereld. Waar de goedkope aardolie het producenten van biobrandstoffen lastiger maakt, zijn de eigenschappen van biobased grondstoffen voor de chemiesector ook bij lage olieprijzen interessant.

Het best gelezen artikel over duurzame chemie in 2015 was de openbaring van de Franse topvoetballer Mathieu Flamini. De speler van Arsenal stond, zonder dat iemand in zijn omgeving het wist, aan de basis van het Italiaanse chemiebedrijf GF Biochemicals.

Ook het Nederlandse biochemienieuws is in het voorbije jaar goed gelezen. De verkoop van het Groningse BioMCN aan een Egyptische chemiegigant scoorde hoog in de top 10 en het bericht dat de Nederlandse bioplasticscale-up Avantium mogelijk in Frankrijk zijn eerste fabriek bouwt trok veel lezers. Een interview over de duurzame kansen van suikerbietenchemie viel net buiten de top 10, maar is zeker het vermelden waard.

2. Van groene stroom naar duurzame grondstof

Duurzame energiebronnen als wind en zon hebben inmiddels een serieuze invloed op de marktprijzen voor elektriciteit. Als het goed hard waait is de stroom regelmatig goedkoop.

windwaterstof

Sommige energie-intensieve chemiebedrijven maken daar nu al dankbaar gebruik van, bijvoorbeeld door te verwarmen met elektriciteit in plaats van aardgas. 

Het op een na meest gelezen chemiebericht ging over Siemens die in Duitsland een grote waterstoffabriek heeft gebouwd voor de productie van duurzaam waterstofgas. Elektrochemische installaties die draaien op stroomoverschotten zetten hierin water om in zuurstof en waterstof.

De stap van water naar waterstof is de basis voor verschillende waardevolle producten die met goedkope duurzame stroom uit spotgoedkope grondstoffen zijn te maken. Zo maakt AkzoNobel chloorgas op vergelijkbare wijze en wil Groningen met behulp van elektriciteitsminnende bacteriën een alternatief voor aardgas uit de bodem produceren. In Duitsland maakt Audi diesel met elektriciteit als ‘grondstof’.

3. De chemische kansen van broeikasgas CO2

Het hergebruik van koolstofdioxide is het derde thema dat in 2015 veel voorbij kwam en bovengemiddeld goed gelezen is. Het verbranden van fossiele bronnen levert energie en CO2. Andersom kun je met CO2 en energie ook aan aardgas of aardolie gelijke producten en afgeleiden daarvan maken.

Het Canadese bedrijf Carbon Engineering werkt aan modulaire machines die CO2 direct uit de atmosfeer filteren. De afgevangen CO2 wil het bedrijf gebruiken voor de productie van chemicaliën of duurzame brandstoffen. Het IJslandse Carbon Recycling International doet hetzelfde met CO2 die het bedrijf afvangt bij natuurlijke aardwarmtebronnen.

Partijen als de Amerikaanse scale-up Joule en het van oorsprong Nieuw-Zeelandse LanzaTech pakken de CO2-recycling groter aan en vangen het broeikasgas direct af bij bronnen als cementfabrieken en hoogovens voor de productie van staal. Met behulp van microben zetten ze de CO2 om in biobrandstoffen als bio-ethanol. Door CO2 op deze manier opnieuw te gebruiken en, in ieder geval tijdelijk uit de atmosfeer te houden, is met chemie het broeikaseffect te beperken.

staalfabriek

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Foto: joshjdss (header), Seiichi Ariga (side), Samuel Cockman (footer), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie