IKEA investeert in waterloze verftechniek van DyeCoo

IKEA investeert in waterloze verftechniek van DyeCoo

10-04-2013 11:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na Nike investeert ook IKEA in de Nederlandse start-up DyeCoo. DyeCoo ontwikkelde een techniek om textiel te verven zonder water.

DyeCoo, opgericht in 2008, kreeg in 2012 al Nike als investeerder. Nu heeft ook IKEA zich aangesloten als investeerder van de groene start-up. De investering van IKEA wil DyeCoo gebruiken om de komende vijf jaar verder uit te breiden. Op dit moment heeft het bedrijf twee machines in Thailand en wordt er gewerkt aan kledingproductie in Taiwan.

De techniek van DyeCoo gebruikt CO2 in plaats van water voor het verven van kleding. De CO2 wordt onder hoge druk vloeibaar gemaakt, gemengd met kleurstof en op textiel gespoten. Daarna wordt de CO2 weer opgevangen en opnieuw gebruikt in het verfproces.

Textiel verven met water is op dit moment een zeer milieuvervuilend proces. Voor een kilo textiel is 100 tot 150 liter water nodig. Na het verven is dat water verontreinigd en kan het niet meer hergebruikt worden. In landen met slechte milieuwetgeving zorgt het gebruikte water vaak voor milieuverontreiniging.

Bron: Sustainable Business Oregon

Foto: Ellenm1 via Flickr.com 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie