52 miljoen kilo steenkool vervangen door papierpellets

karton

04-01-2016 18:08 | Door: Thijs ten Brinck

Kartonproducent Eska Graphic Board en N+P Recycling gaan een langdurige samenwerking aan voor de productie van een duurzaam alternatief voor steenkool.

Eska maakt in zijn fabrieken in Hoogezand-Sappemeer hoogwaardig grafisch karton uit oud papier. Niet alle partijen ingezameld papier zijn echter geschikt voor hoogwaardig hergebruik.

Duurzamer dan directe verbranding

Uit deze niet-recyclebare papierresten, vaak vervuild met plastic, maakt N+P Recycling subcoal-pellets. Deze energierijke brandstofpellets hebben een verbrandingswaarde die tussen die van steenkool en biomassa in ligt. Dat maakt ze geschikt voor bijvoorbeeld het verduurzamen van de cementproductie of de productie van warmte in andere industriële processen.  

Met kartonfabrikant Eska heeft N+P een overeenkomst gesloten om in 2016 het merendeel van de niet-recyclebare reststromen af te nemen. In totaal verwacht N+P samen met Subcoal Production FRM dit jaar 65.000 ton subcoal-pellets te produceren. Genoeg om 52 ton steenkool te vervangen.

Omdat de pellets direct steenkool of bruinkool vervangen is de potentiele milieuwinst groter dan het verbranden van de papierresten in een afvalverbrandingscentrale. De pellets zijn net als fossiele steenkool te vermalen tot poeders voor gebruik in de industrie.

Bekijk een video over N+P:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: N+P, Eska | Foto: Jason Cartwright, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie