Duurzaamheid een struikelblok in het bedrijfsleven

Duurzaamheid een struikelblok in het bedrijfsleven

12-04-2013 09:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondanks zichtbare vooruitgang, is duurzaamheid nog steeds een struikelblok in het bedrijfsleven. Er is werk aan de winkel, verkondigt een rapport van de NCDO.

Het bedrijfsleven kan meer doen om duurzaam te ondernemen, wijst een nieuw rapport van de NCDO,  het kennis- en adviescentrum voor mondiaal burgerschap, uit. Hun meest recente rapport MVO 2.0, geeft weer aan dat het steeds noodzakelijker is om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Wél schrijven ze, dat de trage vooruitgang niet alleen komt door het bedrijfsleven. Ook de overheid en het maatschappelijk middenveld zou meer kunnen doen om bedrijven te stimuleren in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

 

Het onderzoek geeft aan dat er wel degelijk wordt gedacht aan duurzaamheid, maar helaas nog te weinig. Het onderzoek maakt onderscheid tussen de verschillende sectoren. Vooral  de voedselsector scoort goed op het gebied van energiebesparing. De ontwikkeling van duurzame producten wordt het best gedaan in de industriële sector, net zoals het besparen van milieubelasting. Vrijwel alle sectoren scoren slecht op het maken van een maatschappelijk jaarverslag en het stellen van milieu-eisen aan leveranciers.

 

Duurzame toekomst

 

Volgens NCDO is mondiaal burgerschap cruciaal voor de toekomst. Een groeiende wereldbevolking, een groeiende middenklasse, demografische verschuivingen, schaarste van grondstoffen, klimaatverandering en een verbonden wereld zijn de grootste speerpunten in het verslag. Bedrijven zouden meer rekening moeten houden met de schaarste van grondstoffen en sociale ongelijkheden.

NCDO ziet een toekomst waarin alle verschillende partijen samenwerken en er meer ruimte is voor spullen gebruiken, in plaats van spullen  bezitten. Ook de Europese Commissie ziet het  belang van duurzaam ondernemen. Zij zijn van plan om vergroening makkelijker te maken.

Foto: Paul Crosby via Google.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie