EU-ministers steunen ingrijpen in CO2-markt

EU-ministers steunen ingrijpen in CO2-markt

12-04-2013 12:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Net als Nederland steunen ook de 'milieu'-ministers van Duitsland, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken het voorstel om CO2-rechten uit het ETS te halen.

 

Dit schrijven ze in een open brief aan het Europese Parlement. Op 16 april stemmen de Europarlementariërs over het voorstel om CO2-rechten uit het Europese Emissions Trading System (ETS) te halen. De bedoeling van dit zogenoemde backloading is om de prijs per recht te laten stijgen. Eerder riepen dertig grote bedrijven en organisaties het parlement ook al op om de CO2-markt aan te pakken.

“Wij [..] ondersteunen de voorstellen voor het backloaden van een bepaalde hoeveelheid CO2-rechten, als een eerste noodzakelijke stap om het centrale instrument voor de bescherming van het klimaat duurzaam te versterken", valt in de brief te lezen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu schreef eerder deze week al een brief aan de Europarlementariërs, met eenzelfde strekking.

Een opvallende ondertekenaar is Peter Altmaier, de Duitse minister van Milieu. Zijn collega van het Ministerie van Economische Zaken, Philipp Rössler, is namelijk tegen het terugnemen van CO2-rechten. Duitsland heeft nog geen formele positie ingenomen over de hervorming, net als Portugal, Tsjechië, Roemenië en Bulgarije. Voor zover bekend zijn alleen Polen, Cyprus en Griekenland tegen het backloaden.

 

'ETS noodzakelijk'

 

Op dit moment is er een overschot aan CO2-rechten waardoor de prijs van een ton CO2 zeer laag is: tussen de €4 en €6. Het ETS is bedacht om bedrijven te stimuleren om duurzaam te worden, maar door het overschot en de lage CO2-prijs werkt dit niet. De zes ministers zien in het ETS hét instrument om de opwarming van de aarde te bestrijden.

Volgens de ministers is ingrijpen in de markt noodzakelijk, omdat door de economische crisis bedrijven er niet automatisch zelf voor kiezen om in CO2-besparende maatregelen te investeren. “Zonder een duurzame versterking van het ETS zal acht jaar van klimaatactie verloren gaan”, aldus de ministers.

Ze vrezen dat zonder maatregelen het ETS verloren is en de klimaatdoelstellingen duurder en misschien zelfs onhaalbaar worden. Het ETS speelt nu een centrale rol in het Europese klimaatbeleid, maar wanneer het wegvalt zullen de EU-landen een eigen klimaatbeleid opstellen. “Dit zal leiden tot nieuwe concurrentieverstoringen in Europa,” valt in de brief lezen.

 

Het ETS in 3 minuten

 

http://www.youtube.com/watch?v=jbomUdAisa8&feature=player_detailpage

Foto: Harry_nl via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie