Bedrijfsleven roept EU andermaal op tot hervormen CO2-markt

Bedrijfsleven roept EU andermaal op tot hervormen CO2-markt

15-04-2013 11:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

39 grote bedrijven en organisaties roepen het Europarlement dringend op om morgen voor het hervormen van de CO2-markt te stemmen.

[UPDATE: Het Europees Parlement heeft inmiddels tegen het voorstel gestemd.]

Het Europees Parlement komt morgen samen in Straatsburg om te stemmen over het voorstel van de Milieucommmissie om de Europese CO2 markt - het zogeheten Emission Trading System (ETS) - te hervormen. Op dit moment is er een overschot aan CO2-rechten waardoor de prijs van een ton CO2 zeer laag is: tussen de €4 en €6. Het ETS is bedacht om bedrijven te stimuleren om duurzaam te worden, maar door het overschot en de lage CO2-prijs werkt dit niet.

Door de veiling van 900 miljoen CO2-rechten tijdelijk uit te stellen - backloading genoemd - moet de prijs per recht hoger worden, waardoor het ETS wél gaat werken. 39 grote bedrijven en organisaties - met een gezamenlijke omzet van meer dan €800 mrd - denken ook dat het systeem op deze manier effectiever wordt. In een paginagrootte oproep in The Financial Times roept het collectief - bestaande uit onder andere Unilever, Shell, General Electric, Energie-Nederland en Ikea - de parlementariërs op tot het stemmen vóór backloading.

Dertig van hen schreven eerder ook al een open brief, waarin ze waarschuwden dat wanneer er niet wordt ingegrepen, de prijzen alleen maar verder zullen dalen en het voortbestaan van het ETS in gevaar komt. “Het mislukken van het Europese ETS zal de interne markt verstoren, waardoor een lappendeken van 27 verschillende klimaat- en energiemaatregelen zal ontstaan van regelgeving tot belasting.” Dat zou funest zijn voor de veelal grensoverschrijdende multinationals.

Veel steun voor backloading

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu schreef vorige week een brief aan de Europarlementariërs, waarin ze hen ook opriep om op 16 april voor het backloaden te stemmen. De ‘milieu’-ministers van Duitsland, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken lieten in een brief hetzelfde geluid horen: “Zonder een duurzame versterking van het ETS zal acht jaar van klimaatactie verloren gaan.”

Een opvallende ondertekenaar was Peter Altmaier, de Duitse minister van Milieu. Zijn collega van het Ministerie van Economische Zaken, Philipp Rössler, is namelijk tegen het terugnemen van CO2-rechten. Duitsland heeft nog geen formele positie ingenomen over de hervorming, net als Portugal, Tsjechië, Roemenië en Bulgarije. Voor zover bekend zijn alleen Polen, Cyprus en Griekenland tegen het backloaden.

Foto: European Parliament via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie