Cyborg-bacterie met zonnepaneel maakt bio-chemicaliën

microben

11-01-2016 07:11 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben bacteriën zo aangepast dat ze zelf halfgeleiderdeeltjes ontwikkelen en waardevolle chemicaliën maken uit CO2.

De gebruikte bacterie, M. thermoacetica, is van zichzelf niet lichtgevoelig. Na een aanpassing maakt de microbe nanodeeltjes aan, waarmee het energie uit zonlicht kan oogsten. De modificatie blijft behouden als de bacterie zich vermenigvuldigt.

“De bacterie met cadmiumnanodeeltjes produceert azijnzuur uit CO2 met een efficiëntie die gelijk is aan, of zelfs hoger ligt dan, natuurlijke fotosynthese”, zegt Peidong Yang, als chemicus verbonden aan Berkeley Lab. “We zijn de eersten die dit bijzondere effect hebben kunnen demonstreren.”

Leven anorganische chemie

De microben produceren azijnzuur, een belangrijke grondstof voor de chemische industrie. De industrie produceert de stof normaal gesproken uit fossiele aardolie.

“Onze cyborg-bacterie combineert het beste van twee werelden”, zegt Yang. “De licht-oogstende eigenschap van halfgeleiders met de zelfvermenigvuldiging van de biologie.”

De hybride microbe kan met zijn zelfgegroeide nano-zonnepaneeltjes zeer specifiek producten maken. 90 procent van wat de bacteriën produceren is het gewenste azijnzuur.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Berkeley Lab | Foto: Berbeley Lab

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie