Panasonic steekt $ 1,6 mrd in CO2-neutrale gigafabriek Tesla

tesla

11-01-2016 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

Het Japanse elektronicaconcern Panasonic neemt een derde van het investeringsbedrag van de nieuwe grote accufabriek van autobouwer Tesla voor zijn rekening.

Dat schrijft MarketWatch op basis van een presentatie van Kazuhiro Tsuga, president van Panasonic, op de elektronicabeurs CES. De gigafactory vergt in totaal een investering van $ 4 tot 5 mrd, waarvan Panasonic tot $ 1,6 mrd voor zijn rekening neemt.

tesla

Panasonic levert Tesla nu uit zijn eigen fabrieken de accu’s voor de elektrische auto’s en thuisopslagsystemen. “We wachten min of meer op de vraag van Tesla”, zegt Tsuga. “Als Tesla erin slaagt de elektrische auto mainstream te maken dan hebben wij enorme kansen om door te groeien.”

Miljardenproject

Panasonic maakte eerder al een team van honderden werknemers vrij om Tesla te helpen de gigafabriek in te richten. Hoeveel Panasonic financieel bijdraagt aan het project was nog niet duidelijk.

Tesla is in de gigafabriek begonnen met de eerste kleinschalige productie van batterijcellen. Het zal nog jaren duren voordat de fabriek op zijn maximale capaciteit draait.

Met een volledig vlak dak en een bewust achterwege gelaten gasaansluiting produceert Tesla alle energie voor de productie zelf met zonnepanelen en andere duurzame bronnen. Daarmee opereert de fabriek naar eigen zeggen energieneutraal.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MarketWatch, Tesla | Foto: raneko (header) & Don McCullough (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 
 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie