Vlaamse chemiesector: sterke economie goed voor klimaat

chemie

12-01-2016 07:28 | Door: Thijs ten Brinck

Sinds 2005 heeft de Vlaamse chemische en farmaceutische industrie evenveel energie bespaard als 1.500.000 Belgische huishoudens jaarlijks gebruiken.

Tientallen Vlaamse bedrijven, actief in de chemie- en kunststoffensector, hebben in de voorbije tien jaar samen 29 miljoen ton aan CO2-uitstoot vermeden dankzij investeringen in energiebesparing. De energie-efficiëntie in de bedrijfstak nam met 10 procent toe.

“De resultaten maken duidelijk dat onze sectorbedrijven volop inzetten op energie-efficiëntie en op dit vlak tot de wereldtop behoren”, zegt Els Brouwers, Hoofd Energie & Klimaat bij Essenscia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences.

Hergebruik van warmte

De besparingen zijn gerealiseerd met de aanleg van warmtekrachtkoppelingen die efficiënt elektriciteit en warmte leveren aan de industriële bedrijven, met uitwisseling van restwarmte tussen installaties en verbeterd energiebeheer.

“De sector blijft investeren en efficiëntiewinsten boeken, al vraagt dit steeds hogere investeringskosten. Voor een leerling die al 90 procent haalt, is het niet eenvoudig nog beter te doen”, zegt Brouwers. “Laat ons ook niet vergeten dat de energie-efficiëntie verbetert als de industrie op volle toeren draait, net zoals het verbruik bij een auto lager ligt wanneer je minder vaak moet stoppen en optrekken."

"Als het goed gaat met de economie is dit dus niet alleen gunstig voor de welvaart, maar ook voor het klimaat”, zegt Brouwers. Per eenheid product nemen dan inderdaad het energieverbruik en de milieubelasting af.

Energiebeleidsovereenkomsten

De Vlaamse industrie sloot begin deze eeuw een energiebeleidsovereenkomst met de overheid. De aangesloten partijen waren destijds samen goed voor bijna de helft van het energiegebruik in de Vlaamse chemische industrie. Inmiddels loopt een nieuw programma, waarin volgens Essenscia 111 leden zijn toegetreden die samen 90 procent van energie in de sector verbruiken.

Bij Essenscia zijn onder meer de Vlaamse divisies van chemie- en kunststoffenmultinationals als 3M, AkzoNobel, Alpla, Omega Pharma en Monsanto aangesloten.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Essenscia | Foto: Appie Verschoor, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie