Bouwstart voor synergiefabriek AkzoNobel en Duitse concurrent

akzonobel

18-01-2016 16:16 | Door: Thijs ten Brinck

De chemieconcerns AkzoNobel en het Duitse Evonik bouwen samen een energie-efficiënte fabriek voor de productie van verschillende basischemicaliën, net over de grens in Duitsland.

De gedeelde fabriek gaat voor AkzoNobel op milieuvriendelijkere wijze chloor produceren. Evonik gebruikt dezelfde chemische reactoren voor de gelijktijdige productie van het desinfectiemiddel kaliumloog.

82.000 ton chloor en 130.000 ton kaliumloog per jaar

“Deze fabriek verbetert de ecologische footprint van elke ton chloor die we produceren”, zegt Werner Fuhrmann, directielid van AkzoNobel. “De fabriek verbruikt minder energie, verlaagt de CO2-uitstoot en biedt ook voordelen voor het lokale chemiecluster.”

Naast chloor en kaliumloog produceert de nieuwe elektrolysefabriek in het Duitse Ibbenbüren waterstof als bijproduct. De verkoop daarvan neemt AkzoNobel op zich.

Voor de bouw van de fabriek hebben AkzoNobel en Evonik de joint venture Neolyse opgericht, waarin de chemieconcerns beiden een 50-procentsaandeel hebben. De concerns verwachten de productie eind 2017 op te starten.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: AkzoNobel | Foto: Robert King, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie