China trekt lering uit fouten Europese CO2-markt

China trekt lering uit fouten Europese CO2-markt

19-04-2013 14:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondanks de crisis waarin het Europese ETS zit, gaat China door met het creëren van een eigen CO2-markt. Het land wil leren van Europa’s fouten.

China trekt zich niets aan van het kwakkelende Europese Emission Trading System (ETS). Zelfs niet nu het Europees Parlement deze week besloot geen CO2-rechten uit de handel te nemen, waardoor de grootste CO2-markt ter wereld een nutteloos instrument lijkt te worden.

Het ETS is bedacht om bedrijven te stimuleren om duurzaam te worden, maar door een overschot aan CO2-rechten en de lage prijs hiervan werkt dit niet. Door CO2-rechten uit de handel te nemen – backloading genoemd – kan de prijs per recht hoger worden. Nu dit niet wordt gedaan is het nog onduidelijk hoe Europa de klimaatverandering wil gaan aanpakken.

“Zelfs wanneer anderen besluiten niets te doen [aan klimaatverandering], houden wij vast aan onze strategie”, zegt Xie Zhenhua, verantwoordelijk voor China’s klimaatbeleid. “Ongeacht wat de gevolgen voor onze economie zijn; we passen [onze plannen] niet aan.” Hij benadrukt dat de Chinese CO2-markt wordt ingesteld om de binnenlandse inefficiëntie en milieuproblemen aan te pakken. Het Aziatische land kent de grootste CO2-uitstoot ter wereld.

 

Hoge doelstelling

 

China wil voorkomen dat de waarde van een CO2-recht net zo laag wordt als in Europa: in twee jaar tijd daalde de waarde van €18 naar €2,46. Daarom stellen de Chinezen een mechanisme in dat CO2-rechten van de markt haalt wanneer het aanbod te hoog is en de prijzen te laag zijn. Een ander probleem van het ETS is, volgens Xie, dat de verplichte CO2-reductie in Europa te laag is.

“Waarom zijn de prijzen [van CO2-rechten in Europa] zo snel gezakt? Vanwege het tempo van de CO2-reductie,” zegt Xie. “Wanneer dat hoger was geweest, en wanneer er meer druk zou zijn, dan zou de markt veel actiever zijn.” Het ligt volgens Xie kortom aan de manier waarop het ETS is ontworpen en de manier waarop de klimaatdoelstellingen gehaald dienen te worden.

Toch wordt het Europese ETS nog niet helemaal afgeschreven. Xie: “In de toekomst zullen we de markten met elkaar linken, maar de komende jaren moeten we eerst een eigen CO2-markt stichten, volgens de Chinese voorwaarden en de voorwaarden van ontwikkelingslanden.” China heeft als doel om voor 2020 de CO2-uitstoot met 40 tot 45 procent, ten opzichte van 2011, terug te dringen. Daarnaast moet het aandeel duurzame energie tot 15 procent stijgen.

Bron: Reuters

Foto: Dainis Matisons via Flickr.com

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie