Energieconcern Vattenfall neemt dreiging Vandebron serieus

vattenfall

22-01-2016 16:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het grote Zweedse Vattenfall, eigenaar van onder meer Nuon, zet met het nieuwe dochterbedrijf Powerpeers een directe concurrent van de start-up Vandebron in de markt.

Met Powerpeers bouwt Vattenfall aan een platform waarop kleinverbruikers zelf kiezen bij welke lokale duurzame energiebron zij elektriciteit en gas inkopen.

Dat schrijft Energeia op basis van de door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toegekende vergunning voor het nieuwe energiebedrijf. Powerpeers wil in het tweede kwartaal zijn eerste klanten werven.

Markplaatsen voor duurzame energie

“Powerpeers biedt een product aan waarbij klanten hun eigen energiebronnen kunnen kiezen”, staat in de vergunning. Daarmee lijkt het concept veel op dat van Vandebron, dat ook eigenaren van kleinere windparken en biogasprojecten direct in contact brengt met eindgebruikers. 

Ook kunnen klanten kiezen voor ‘sociale bronnen’. Dat zijn volgens de vergunning klanten van Powerpeers die zelf elektriciteit opwekken en terugleveren aan het net. Dat doet denken aan het Zonnecollectief van Vandebron, waarmee huishoudens overschotten aan zelfopgewekte energie tegen gunstige tarieven op de markt brengen.

In een rapport van consultancybureau Accenture over de wereldwijde energietransitie werd het bedrijfsmodel van Vandebron genoemd als een van de kansen voor de toekomst. Dat lijkt Vattenfall met deze stap te onderschrijven. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ACM, Energeia | Foto: News Oresund, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie