Syntens koppelt biobased innovaties aan bedrijven

Syntens koppelt biobased innovaties aan bedrijven

24-04-2013 12:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De interesse in een biobased economy neemt in het bedrijfsleven toe. Zo gaat Natural Plastics biobased boomverankeringen leveren aan een boomkweker in Noorwegen.

Natural Plastics sloot gisteren een deal met de Noorse boomkwekerij L.O.G. AS. De bedrijven werden aan elkaar gekoppeld via haar adviseur Sytens, die zit aangesloten bij het Enterprise Europe Network. Via dit netwerk worden Nederlandse verduurzamers aan binnen- en buitenlandse bedrijven gekoppeld.

“Syntens heeft ons uitstekend geholpen. Van het aanvragen van patent tot het slim in de markt zetten van onze duurzame oplossingen”, zegt Bert van Vuuren, directeur van Natural Plastics. Syntens werkt met meerdere Nederlandse bio-innovaties samen en probeert de onderlinge samenwerking tussen biobased economy-bedrijven uit het mkb te stimuleren.

Uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken bleek dat Nederlanders positief zijn over de komst van een biobased economy: een economie waarbij brandstoffen en producten worden gemaakt uit hernieuwbare, biologische bronnen. Met zijn sterke landbouw- en chemiesectoren heeft Nederland een goede uitgangspositie om zo’n economie op touw te zetten. Vandaar dat minister Henk Kamp deze week al enkele belemmeringen wegnam.

Geen milieuvervuiling

Een van de bedrijven die profiteert van de stimuleringsmaatregelen van zowel het ministerie van Economische Zaken en Enterprise Europe Network, is dus Natural Plastics. Met zijn product bewijst de producent uit Heemskerk dat milieuvervuiling dankzij biologisch afbreekbare boomverankeringen niet nodig is.

Boomkwekerijen plaatsen normaal gesproken boompalen om een jonge boom, om zo te voorkomen dat hij scheef gaat groeien of om zal waaien. De palen worden vastgezet met een leren band. Aan het einde van de levensduur laten deze boompalen schadelijke reststoffen achter voor het milieu. De boompalen van Natural Plastics doen dit niet: ze worden ondergronds geplaatst en na een tijdje verteert het volledig tot aarde.

“Het is esthetisch mooier, iets goedkoper en de boom groeit twintig tot dertig procent beter. Maar het scheelt bovenal CO2-uitstoot”, aldus van Vuuren.

Bron: Biobased Economy Magazine

Foto: D van Eekeren

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie