Waterstofbussen met 70 procent minder platina

platina

26-01-2016 10:25 | Door: Thijs ten Brinck

Het Canadese bedrijf Ballard Power Systems werkt met het Japanse techconcern Nisshinbo samen om waterstofbrandstofcellen goedkoper te maken.

De elektroden van een brandstofcel zijn vaak gemaakt van het edelmetaal platina, wat de onderdelen een belangrijke kostenpost maakt. Samen met Nisshinbo onderzoekt brandstofcelmaker Ballard kansen om het gebruik van platina te minimaliseren.

“Dit langjarige onderzoek heeft innovaties opgeleverd die het ons mogelijk maken om tegen lagere kosten brandstofcellen met uitstekende prestaties te maken”, zegt Kevin Colbow, vicepresident van Ballard. “We verwachten dat we de hoeveelheid platina per cel uiteindelijk met 70 procent kunnen verlagen.”

Waterstofauto’s en -bussen

Binnen dit onderzoeksprogramma werken de bedrijven inmiddels tweeënhalf jaar samen. Nisshinbo nam daarnaast in november 2015 een belang van $ 5 mln in Ballard. Het gezamenlijke onderzoek gaat nu een volgende fase in.

Ballard levert zijn brandstofcellen onder meer aan bouwers van elektrische bussen. Autobouwer Audi ziet ook voor zijn auto’s kansen voor toepassing van de waterstofkrachtbronnen en investeerde in 2015 $ 50 mln in Ballard.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Ballard | Foto: James St. John, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie