Haagse zonnestart-up grijpt kwart van de wereldmarkt

solar

26-01-2016 09:37 | Door: Thijs ten Brinck

De Haagse start-up Eternal Sun neemt het Amerikaanse bedrijf Spire Solar over. Daarmee is de jonge onderneming in een klap een van de grootste spelers in de markt voor zonnepanelentestapparatuur.

Spire Solar is nu nog genoteerd aan de Amerikaanse techbeurs NasDaq. Eternal Sun haalt het bedrijf van de beurs samen met het Belgische investeringsfonds Vermec, dat eerder al in de Haagse start-up investeerde.

"Vijf maanden later was de deal rond"

Het Amerikaanse Spire Solar maakt machines voor de productie van zonnepanelen en heeft een kwart van de wereldmarkt voor testapparatuur van de panelen in handen. Enkele tegenvallers in de groeiplannen van Spire maken dat het Amerikaanse bedrijf in financiële problemen kwam.

De testdivisie van Spire is volgens Chokri Mousaoui, CEO van Eternal Sun, gezond. Mousaoui hoorde dat Spire Solar zocht naar strategische alternatieven om de activiteiten voort te zetten, zegt hij tegen RTL Z: “Een paar dagen later ben ik in het vliegtuig gestapt en vijf maanden later was de deal rond."

Nu is Mousaoui in Azië om klanten van Spire Solar gerust te stellen. Als Eternal Sun het vertrouwen van de klantengroep van Spire Solar weet te behouden dan is de Haagse start-up dankzij de deal een van de grootste bedrijven in de testmarkt voor zonnepanelen. Hoeveel de deal waard is maken de partijen niet bekend.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Eternal Sun, FD, RTL Z | Foto: Oregon Department, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrifjsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie