28-01-2016 09:57 | Door: Thijs ten Brinck

Het Europese Low Energy Ovens (Leo)-project heeft drie prototypes opgeleverd waarmee broden en broodjes 20 tot 40 procent energiezuiniger zijn te bakken.

De broden zijn met de in het Leo-project ontwikkelde infraroodovens bovendien tot 70 procent sneller klaar. De drie prototypes, twee kleinere ovens en een transportbandoven, zijn getest in bakkerijen in Frankrijk en Duitsland.

Klaar voor marktintroductie

Betrokkenen bij het onderzoeks- en ontwikkelingstraject, dat door de Europese Unie is gefinancierd, hebben een businessplan opgesteld om de ontwikkelde prototypes op de markt te brengen. Ze verwachten dat de infraroodtechniek de Europese bakkerij-industrie zal transformeren.

De kleinere prototypes sluiten aan op de wensen van kleinere of ambachtelijke bakkers, in Europa goed voor zo’n 60 procent van de broodmarkt. De infraroodoven met lopende band is ontwikkeld voor middelgrote en industriële bakkerijconcerns.

Bron: Europese Unie, LEO | Foto: Yutaka Seki, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)