Zo kan industrieel broodbakken sneller én 40 procent zuiniger

brood

28-01-2016 09:57 | Door: Thijs ten Brinck

Het Europese Low Energy Ovens (Leo)-project heeft drie prototypes opgeleverd waarmee broden en broodjes 20 tot 40 procent energiezuiniger zijn te bakken.

De broden zijn met de in het Leo-project ontwikkelde infraroodovens bovendien tot 70 procent sneller klaar. De drie prototypes, twee kleinere ovens en een transportbandoven, zijn getest in bakkerijen in Frankrijk en Duitsland.

Klaar voor marktintroductie

Betrokkenen bij het onderzoeks- en ontwikkelingstraject, dat door de Europese Unie is gefinancierd, hebben een businessplan opgesteld om de ontwikkelde prototypes op de markt te brengen. Ze verwachten dat de infraroodtechniek de Europese bakkerij-industrie zal transformeren.

De kleinere prototypes sluiten aan op de wensen van kleinere of ambachtelijke bakkers, in Europa goed voor zo’n 60 procent van de broodmarkt. De infraroodoven met lopende band is ontwikkeld voor middelgrote en industriële bakkerijconcerns.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Europese Unie, LEO | Foto: Yutaka Seki, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie