Harvard claimt ontwikkeling 'unieke' 4D-printtechniek

29-01-2016 17:04 | Door: Aveline Bies

Een team van wetenschappers van de Harvard University en de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences zegt een unieke 4D-printtechniek te hebben ontwikkeld.

De printtechniek is geïnspireerd op natuurlijke structuren zoals planten, die hun vorm aanpassen aan prikkels van buitenaf. De wetenschappers hebben een op hydrogel gebaseerde structuur ontwikkeld waarmee nieuwe voorwerpen geprint kunnen worden. De structuur verandert van vorm wanneer deze in contact komt met water. Vorm en functie worden gekoppeld om transformeerbare structuren te creëren.

De hydrogel is zo ontwikkeld dat er lokale uitzettingen optreden. De gel bevat cellulosevezels, afkomstig uit hout. Deze lijken op de microstructuren die vormverandering in planten mogelijk maken. De toevoeging van deze vezels aan de gel maakt het mogelijk om anisotropische uitzettingen, ofwel uitzettingen die niet in alle richtingen gelijk zijn, en hardheid tot stand te brengen.

Hierdoor zijn volgens de onderzoekers ingewikkelde vormveranderingen mogelijk. Deze vormveranderingen zijn bovendien te voorspellen en te controleren.

Smart textiles

De nieuwe techniek heeft potentie om toegepast te worden bij de productie van biomedische apparaten, soft electronics, weefselontwikkeling en smart textiles. Er kunnen verschillende soorten hydrogels door elkaar worden gebruikt, waardoor verschillende delen van het product anders reageren op de omgeving.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: news.harvard.edu

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie