Bandung als proeftuin moet kledingindustrie verduurzamen

10-02-2016 07:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Indonesische stad Bandung is het project Fashion Village Lab gestart. Het project heeft als doel om de woon-werkomgeving van de kledingindustrie in de stad te verduurzamen.

Het bedrijf Cococan dat het Fashion Village Lab heeft geïnitieerd, wil in Bandung een voorbeeldwijk creëren voor maatschappelijk verantwoorde kledingproductie. Om de woon-werkomgeving te verduurzamen, begint het project Fashion Village in een nederzetting dat grenst aan een grote textiel- en kledingfabriek in Bandung.

Een lokale strategie met kleinschalige werkplaatsen als verlengstuk van de fabriek moet de gemeenschap minder kwetsbaar maken en meer werkgelegenheid bieden. De lokale strategie moet een circulair productienetwerk vormen tussen het dorp en het bedrijf, waarin lokale ondernemers en arbeiders co-producenten zijn van een duurzame kledingketen.

Bouwen met bamboe

Na een onderzoeksfase gaan verschillende projecten binnen het Fashion Village Lab in Bandung van start. In kleinere projecten wordt er in de proeftuin onder andere gewerkt aan collectieve productietuinen en circulaire systemen voor grondstoffen en schoon water. De projecten onder Fashion Village moeten de werk- en leefomstandigheden in de industriële stad verbeteren.

“Met bamboe kan je bijvoorbeeld een nieuwe soort viscose maken”, zegt Mo Smit, de initiatiefnemer van het Fashion Village Lab. “Het chemisch afbreken van bamboe is nu nog milieubelastend, maar wij willen de bestaande textielfabriek overtuigen om een schone circulaire productiemethode voor bamboetextiel te ontwikkelen.”

Daarnaast worden zelfvoorzienende woon-werkgebouwen ontwikkeld van bamboe en textielafval. De zogenaamde Fashion Shophouses bieden arbeiders woningen en collectieve werkplaatsen aan.

Samenwerkingen

Het project wordt ondersteund door de burgemeester van Bandung en een aantal grote bedrijven, zoals Philips en Alliander. “In het Fashion Village Lab is de participatie van de kledingindustrie erg belangrijk en het volgende doel", zegt Smit. Om het project onder de aandacht te brengen van de kledingindustrie, doet het project mee aan duurzaamheidsprijsvragen van grote kledingmerken. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cococan | Foto: Phalinn Ooi Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie