Oliereus Total werkt in België aan nieuw type zonnepanelen

zonnepanelen

01-02-2016 12:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het Franse olieconcern Total verlengt de samenwerking met het Belgisch-Nederlandse onderzoeksinstituut Imec. De partijen werken samen aan de ontwikkeling van hoogefficiënte zonnepanelen.

Imec en Total werken aan zonnepanelen met een efficiëntie van 23 procent of meer. Conventionele zonnepanelen zetten in de regel tussen de 15 en 20 procent van het invallende zonlicht om in bruikbare elektriciteit.

imec zonnecellen

“De voortgezette samenwerking met Total bevestigt de leidende positie van Imec in de wereldwijde markt voor zonnepanelen”, zegt Rudi Cartuyvels, vice president van Imec. In eerder onderzoek bereikten Imec en Total al een efficiëntie van 22,5 procent.

Van olie naar PERT-zonnepanelen

De in Leuven ontwikkelde Passivated Emitter and Rear Totally diffussed (PERT)-zonnecellen maken gebruik van nieuw type elektrische contacten. Daarmee omzeilen de ontwikkelaars nadelen van conventionele zonnecellen, die niet verder komen dan een efficiëntie van ongeveer 19 procent.

Samen met Total onderzoekt Imec kansen om de efficiëntie van de PERT-zonnecellen nog verder te verhogen. Daarbij zoeken de beide partijen ook naar processen die de productie van de nieuwe contacten eenvoudiger en goedkoper maken.

Total is naast olieproducent ook een grote speler in de wereldwijde markt voor zonnepanelen. Met dochterbedrijf SunPower stelt het Franse concern de op een na grootste ontwikkelaar van zonnecentrales te zijn. In Bolivia bouwt SunPower een zonproject van 800 megawatt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Imec, Knack | Foto: Imec (side), Marshalltown Public Library, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie