Siemens haalt 42% van omzet uit groene producten

Siemens haalt 42% van omzet uit groene producten

29-04-2013 15:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Siemens heeft in 2012 alle duurzame doelstellingen behaald. De omzet van duurzame producten ligt inmiddels op €33 mrd, terwijl de totale omzet van het bedrijf €78 mrd bedroeg.

Dit brengt het Duitse elektronicabedrijf in hun Sustainability Report naar buiten. Vergeleken met 2010 nam de CO2-uitstoot met 12 procent af. Dit komt neer op zo’n 332 miljoen ton CO2: gelijk aan de totale uitstoot van Berlijn, Hongkong, Jakarta, London, Melbourne, Moskou, New York, São Paulo en Tokio samen. In 2011 realiseerde het bedrijf een CO2-reductie van 317 miljoen ton. Net als in andere jaren eindigde Siemens hoog in de Dow Jones Sustainability Index, waar ze in 2012 tot duurzaamste bedrijf in de categorie ‘Industrial Goods and Services’ werd gekroond.

42 procent van alle Siemens producten bezit inmiddels de titel ‘groen product’, tien procent meer dan in 2011. “Als het product 30 procent zuiniger is dan hij voorheen was, valt het onder de categorie groen product”, verheldert de woordvoerder. Sinds 2008 nam het aantal groene producten met 50 procent toe en groeide het aandeel in de omzet fors.

Ook werd er een energie-efficiëntieprogramma opgesteld, waaraan niet alleen Siemens maar ook duizend toeleveranciers bij aan zijn gesloten. Siemens eist ook van deze bedrijven dat er duurzaam gewerkt wordt. “Ze zijn in het bezit van een CO2-certificaat en wij verwachten dat zij zoveel mogelijk duurzaam werken”, vertelt een woordvoerder. De energie-efficiëntie van Siemens zelf nam met acht procent toe.

Verbeterpunten

Zelf noemen zij hun ‘eigen verbruik’ als een verbeterpunt. Zo nam in 2012 het energieverbruik met slechts 2,5 procent af.  “Wij vinden dat we ook ons eigen verbruik moet aanpakken bij het investeren in duurzaamheid. Langzamerhand proberen we kantoren bijvoorbeeld energie-efficiënt in te richten. Momenteel werken wij aan ons hoofdgebouw in Hengelo”, zegt de woordvoerder.

Ook buiten de kantoren probeert Siemens mee te werken aan duurzame projecten. Een voorbeeld is de nieuwe elektrische tram in Den Haag, “Deze tram verbruikt veel minder energie en is voor 90 procent recyclebaar. Ook blijven we investeren in het efficiënter maken van onze windmolens,” aldus Siemens.

Foto: Siemensnederland via Wikimedia

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie