Massaproductiemethodes maken Duitse waterstoffabriek rendabel

waterstof

05-02-2016 09:37 | Door: Thijs ten Brinck

Onder de naam ecoPtG werken Duitse kennisinstituten samen aan kleinschalige, betaalbare productie van hernieuwbare waterstof uit wind- en zonne-stroom.

Met behulp van techniek uit de auto-industrie verwacht het Duitse ontwikkelingsconsortium onder leiding van iAV Automotive Engineering de productie van duurzame waterstof betaalbaar te maken.

Kosteneffectief 35 kilo waterstof per dag

Met kennispartners uit de chemie en waterstofexperts bouwt het iAV een elektrolyser van 100 kilowatt die als basis voor rendabele en decentrale waterstofproductie dient. Juist waterstofinstallaties op deze relatief kleine schaal zijn nu nog te duur om windenergie en zonnestroom lokaal op te slaan.

Duurzame waterstof

“De specifieke regelelektronica drukt extra zwaar op de kosten van kleinschalige elektrolysers”, zegt Christopher Severin, hoofd van de systeemontwikkelingstak van iAV. “In de automotive-industrie gebruiken we vergelijkbare componenten in de serieproductie. Op basis van de goedkope auto-elektronica ontwikkelen we een modulaire elektrolyser die tot 35 kilo waterstof per dag kan produceren.”

De geproduceerde waterstof is direct te gebruiken in brandstofcelauto’s of in bussen op waterstof. Een gemiddelde waterstofauto kan ongeveer 100 kilometer rijden op een kilo van het duurzame gas. Met kleinschalige waterstofproductie, in de directe nabijheid van zonnecentrales en windparken, zijn overschotten aan duurzame stroom efficiënt om te zetten en op te slaan als autobrandstof.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: iAV | Foto: Joseph Brent, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie