€ 2 mln voor pure fosfaat- en lithiumwinning uit afvalwater

fosfaatzout

08-02-2016 07:39 | Door: Thijs ten Brinck

De TU Delft en wateronderzoeksinstituut Wetsus zetten de komende vijf jaar in op de ontwikkeling van een innovatieve methode om fosfaat uit reststromen terug te winnen.

Louis de Smet, verbonden aan de TU Delft, ontwikkelt polymeren die heel selectief het element fosfaat uit afvalwater kunnen filteren. 

“Dat zou een mooie spin-off zijn.”

Op basis van een waterzuiveringsmethode die werkt met een elektrisch veld, denkt De Smet het bestanddeel van kunstmest in pure vorm terug te kunnen winnen.

“Hierbij worden poreuze elektroden opgeladen met zout, waardoor de zoutconcentratie in het water daalt”, zegt de onderzoeker tegen Waterforum.net. “Als je bepaalde zouten specifiek uit het water kunt halen, dan is de techniek ook geschikt om hoogwaardige afvalstoffen, zoals fosfaat, te recyclen.”

Lithium-ionaccu’s

De methode van De Smet is een alternatief voor de productie van het fosfaathoudende zout struviet uit rioolwater. Deze methode is volgens De Smet niet selectief, met het risico dat ongewenste vervuilingen in het struviet achterblijven.

De Smet ontwikkelt selectieve polymeren om de elektroden in de elektrische waterzuiveringsmethode mee te bedekken. In eerste instantie mikt de onderzoeker op polymeren die alleen fosfaat doorlaten maar de techniek is ook voor andere in water opgeloste stoffen inzetbaar.

“Interessant is bijvoorbeeld de optie om het waardevolle metaal lithium te winnen uit zeewater”, zegt De Smet. “Dat zou een mooie spin-off zijn.” Met het gewonnen lithium zijn vervolgens kwalitatief hoogwaardige accu’s voor elektrische auto’s te maken.

Het European Research Council (ERC) stelt een beurs van € 2 mln beschikbaar om het onderzoek aan de TU Delft en Wetsus op te schalen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Waterforum, TU Delft | Foto: Damien Miller, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrifjsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie