Marokkaanse kunstmestgigant OCP energieneutraal in 2020

fosfaat

08-02-2016 09:05 | Door: Thijs ten Brinck

Het Marokkaanse mijnbouwconcern OCP investeert de komende jaren sterk in hernieuwbare bronnen om in 2020 zelfstandig in zijn energiebehoefte te kunnen voorzien.

Office Chérifien des Phosphates (OCP) is ’s werelds grootste producent van fosfaatsteen en fosfaatzuur en behoort tot de grootste leveranciers van kunstmest.

Eerste fabriek draait al voor 90 procent op wind

Het bedrijf investeert in windenergie, zonnecentrales, waterkracht en warmtekrachtkoppeling (WKK) om in 2020 vrijwel volledig onafhankelijk van de energiemarkten te zijn. In totaal gaat het om 600 megawatt aan geïnstalleerd vermogen.

Tussen 2010 en 2015 heeft het Marokkaanse grondstoffenconcern bij zijn verschillende productielocaties al 350 megawatt aan eigen WKK-centrales gebouwd. Daarmee dekte OCP het afgelopen jaar 60 procent van zijn stroombehoefte en een belangrijk deel van de warmtevraag. Een windpark bij een van de fosfaatfabrieken draait al voor 90 procent op windstroom.

Marokko heeft duurzame energiewinning tot speerpunt gemaakt. In 2030 wil het land ruim de helft van zijn energiegebruik met zelfopgewekte hernieuwbare energie dekken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Seenews, OCP | Foto: Sean Kelleher, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie