Start-up maakt duurzame diesel van vette vliegenmaden

vliegen

08-02-2016 15:54 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse start-up Entomics zet de larven van de zwarte soldatenvlieg in om voedselafval om te zetten in waardevolle grondstoffen. Shell en Sainsbury’s behoren tot de partners.

Entomics, een spin-off van de University of Cambridge, produceert biobrandstof uit voedselresten. Niet met kleine microben die het afval vergisten tot gas, maar met maden die er efficiënt energierijke vetten van maken.

Ultieme katalysator

“Soldatenvliegen zijn de ultieme katalysator”, zegt Matt McClaren, mede-oprichter van Entomics. “Binnen twee weken breken ze voedselresten af tot complexe en waardevolle grondstoffen.”

Entomics viel eind 2015 in de prijzen bij de Shell LiveWire Awards en de start-up mag de Britse supermarktketen Sainsbury's tot zijn partners rekenen.

Duurzame diesel

Volgens McClaren is het vet dat de larven aanmaken eenvoudig tot een biodiesel te raffineren. “We zijn nu nog bezig met onderzoek en ontwikkelingswerk om de kosten te minimaliseren. Daarna willen we zo snel mogelijk samenwerkingen met gemeentes en afvalverwerkers sluiten.”

De eiwitten die in de raffinage overblijven zijn geschikt om diervoeders mee te verrijken. Wat er dan nog overblijft is volgens McClaren goed geschikt als pesticide of bodemverbeteraar.

Er zijn ongeveer 1.500 maden van de soldatenvlieg nodig om een kilo voedselresten te verwerken. De Nederlandse start-up Protix gebruikt de afvalverwerkingskwaliteiten van de soldatenvlieglarven om duurzaam vee- en visvoer te maken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron± Cambridge News, Entomics [ Foto: Dan Foy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie