Hoe koeien kunnen leven op aardgas en hun eigen scheten

calysta

09-02-2016 10:18 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Calysta heeft een methode ontwikkeld om methaangas direct om te zetten in proteïnen die geschikt zijn voor diervoeders.

In een investeringsronde geleid door het Amerikaanse voedingsconcern Cargill heeft Calysta $ 30 mln opgehaald. Met de investering schaalt Calysta zijn bijzondere productieproces op voor de commerciële veevoedermarkt.

In 2016 een eerste proeffabriek

De Amerikaanse start-up ontwikkelt microbiologische reactoren die methaangas, het hoofdbestanddeel van aardgas, vergisten tot eetbare eiwitten. Calysta claimt dat zijn Feedkind-techniek inzetbaar is op olieproductieplatforms die het aardgas nu nog affakkelen. Ook de methaanrijke emissies van de veehouderij zelf komen mogelijk in aanmerking voor het vergistingsproces.

Door het restgas om te zetten in een eenvoudig te transporteren voedingsstof, krijgt het methaan een grote waarde. Ook is er voor het vee- en visvoer dat Calysta zo produceert geen landbouwgrond nodig. In het noorden van Engeland bouwt de Amerikaanse start-up nog dit jaar een eerste proefinstallatie.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Calysta | Foto: Calysta

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie