Toekomstbestendige nanowaterzuivering van Twentse start-ups

gauda

11-02-2016 07:52 | Door: Thijs ten Brinck

De start-ups Artecs en NX Filtration werken samen met drinkwaterbedrijf Oasen aan nieuwe membranen die verontreinigingen op nanoschaal efficiënt uit drinkwater filteren.

Het drinkwater in Nederland en onze buurlanden is van hoge kwaliteit. Wel is het voor waterzuiveringsbedrijven energie-intensief om de toenemende concentraties hormonen, medicijnresten en bestrijdingsmiddelen uit het water te filteren.

Schoon drinkwater zonder hormonen en medicijnen

Binnen het onderzoeksproject 24Water werkt waterbedrijf Oasen samen met Artecs en NX Filtration, beide spin-offs van de Universiteit Twente, aan methoden om de drinkwatervoorziening duurzamer en goedkoper te maken. Oasen is het drinkwaterbedrijf voor het Groene Hart.

De Twentse start-ups zijn beiden actief met membraantechnologie. Binnen het project ontwikkelen de partners nanofiltratiemembranen met een extra polymeerlaag, die het water zonder al te veel weerstand doorlaten maar de minuscule verontreinigingen effectief afvangen. 

Het membraan is in het laboratorium al succesvol getest. De provincies Overijssel en Gelderland, de Rijksoverheid en de Europese Unie steken € 1 mln in de doorontwikkeling van de waterzuiveringstechniek.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Universiteit Twente | Foto: Frans Berkelaar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie