Doorbraak in de productie van biobased nylon uit suiker

17-02-2016 10:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van Iowa State University hebben een effectievere manier uitgevonden om biobased nylon te maken.

Met een genetische gemodificeerde gist en lood als katalysator hebben onderzoekers van Iowa State University efficiënt suikers omgezet in hernieuwbare nylon. Dit materiaal is onder andere bruikbaar in textiel.

Om de biologisch afbreekbare nylon te maken hebben onderzoekers Zengyi Shao en Jean-Philippe Tessonnier van Iowa State University een hybride technologie van biologische en chemische katalysatoren ontwikkeld. De route is energiezuinig en heeft geen dure edelmetalen nodig.

Biobased bij kamertemperatuur

Doorgaans verhinderen onzuiverheden in de biochemische processen een effectieve verdere verwerking in industriële processen. De onderzoekers hebben dit probleem verholpen met een elektrochemische stap en het lood. Daarbij ontstaat waterstof, die van het tussenproduct direct bruikbare nylon maakt.

In plaats van een intensieve zuiveringsstap tussendoor is het nu alleen nodig het eindproduct, nylon, uit de andere reactieproducten te zuiveren. De reactie verloopt bovendien bij kamertemperatuur en bij normale druk, en in plaats van zeldzaam palladium of platina is lood in dit proces voldoende.

De onderzoekers verwachten dat de doorbraak ook een impact heeft op de productie van andere biobased chemicaliën en grondstoffen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Iowa State University | Foto: Steven Depolo Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie