Joint venture winddivisies Siemens en Gamesa € 10 mrd waard

siemens

12-02-2016 14:15 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse techconcern Siemens en de Spaanse windturbinebouwer Gamesa zijn in ver gevorderde gesprekken over een fusie van de beide winddivisies.

Dat schrijven Reuters en Bloomberg, op basis van anonieme bronnen dicht bij de onderhandelingen. De gesprekken lopen sinds eind januari. De betrokkenen verwachten dat de fusie aanstaande dinsdag rond zal zijn.

Grootste windmolenbouwer ter wereld

De op handen zijnde fusie, of joint venture, tussen de beide windturbinefabrikanten heeft volgens Reuters een waarde van € 10 mrd.

Daarmee is de combinatie Siemens-Gamesa groter dan het Deense Vestas, de huidige nummer een in de markt. Siemens zal een meerderheidsaandeel in het te vormen bedrijf hebben.

Consolidatie in de windenergie

Siemens is een van de belangrijkste spelers in de offshore-markt voor windenergie, terwijl Gamesa vooral windturbines voor op land produceert. Siemens wil zijn positie in het beheer en onderhoud van windparken versterken en meer omzet uit de winddivisie halen.

Gamesa is sterk vertegenwoordigd in opkomende economieën en heeft in thuisland Spanje ook een groot aantal draaiende windparken op land in eigendom. Daarnaast sloot Gamesa eerder een joint venture met het Franse energieconcern Areva voor de bouw voor turbines voor vooral Franse offshore windparken.

De ophanden zijnde fusie tussen Gamesa en Siemens past in een trend in de windindustrie. In 2015 nam het Duitse Nordex al de Spaanse windturbinebouwer Acciona over. Het Amerikaanse General Electric versterkte zich met de energietak van het Franse Alstom.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Reuters, Bloomberg, Gamesa | Foto: Siemens

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie