Elke Jaguar gemaakt uit 75 procent gerecycled aluminium

17-02-2016 09:37 | Door: Thijs ten Brinck

De van oorsprong Britse autobouwer Jaguar Land Rover gebruikt driekwart gerecycled aluminium voor alle onderdelen die uit het lichtgewichtmetaal zijn gemaakt.

De claim geldt voor alle nieuwe modellen van de merken Jaguar en Land Rover en voor bestaande modellen die nu van de band rollen.

95 procent minder energie en CO2

Jaguar Landrover ontwikkelde samen met het Amerikaanse metaalconcern Novelis een aluminiumlegering uit gerecycled materiaal, die voldoet aan alle eisen van de autobouwer.

Ten opzichte van aluminium uit nieuwe bauxieterts is de recycling van aluminium 95 procent energiezuiniger. Bovendien is Jaguar Land Rover met zijn interne recyclingprocessen minder afhankelijk van prijsfluctuaties op de aluminiummarkt.

Met het intensieve hergebruik reduceert het merk de milieu-impact van bijvoorbeeld de grote SUV Range Rover nog verder. Het gebruik van aluminium in plaats van staal scheelt al 400 kilo op het totaalgewicht, wat de brandstofefficiëntie met 23 procent verbeteren.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Novelis

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie