VDL bouwt machine voor Australische zonnepanelenmaker

solliance

17-02-2016 10:03 | Door: Thijs ten Brinck

VDL Enabling Technologies Group (VDL ETG) draagt bij aan de ontwikkeling van productiemachines voor het maken van perovskiet-zonnecellen.

Het Nederlandse VDL ETG heeft hiertoe een opdracht gekregen van het Australische bedrijf Dyesol, een van de voorlopers in de ontwikkeling van dit nieuwe type zonnecellen.

Binnen 12 tot 18 maanden in gebruik

"VDL is een belangrijke leverancier voor de automotive-industrie, telecom en ruimtevaart", zegt Richard Caldwell, directeur bij Dyesol. "Dat soort productie-expertise hebben we in Australië helaas niet voorhanden."

Op naar massaproductie

VDL en Dyesol kennen elkaar uit het Nederlandse Solliance-consortium, een samenwerking tussen de industrie en kennispartners voor de ontwikkeling van de volgende generatie zonnepanelen.

"We zagen VDL al als potentiële partner voordat we ons aansloten bij Solliance", zegt Caldwell. "VDL heeft de beste roll-to-roll-productietechnologie die we kennen."

Samen met VDL onderzoekt Dyesol in een eerste fase de haalbaarheid van een productiemachine voor zijn perovskiet-zonnecellen. Vervolgens is het de bedoeling om een dergelijke machine ook te engineeren en uiteindelijk te bouwen. Dat laatste zou 'binnen 12 tot 18 maanden' haalbaar moeten zijn.

Eind 2015 presenteerde het Solliance-consortium een machine die organische LED-lichtpanelen op rol kan produceren. Vergelijkbare technologie is ook bruikbaar voor de productie van zonnecellen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Dyesol | Foto: Solliance

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie