Duurzaamste papierfabriek maakt Finland 2 procent groener

finland

17-02-2016 16:33 | Door: Thijs ten Brinck

Het Finse papierconcern Metsä Group bouwt bij de plaats Äänekoski een nieuwe papierfabriek die meer energie zal leveren dan hij verbruikt.

De papierindustrie is energie-intensief, maar werkt er aan zijn impact te verkleinen met recycling en duurzaam energiegebruik. In Finland trekt het Finse Metsä deze trend door met een nieuwe fabriek die vanaf 2017 jaarlijks 1,3 miljoen ton houtpulp zal verwerken.

2,5 procent van de elektriciteit die Finland nu opwekt

Dankzij een verwerkingsinstallatie, die boomschors omzet in biogas, heeft de nieuwe fabriek geen externe energiebronnen nodig.

Het schorsgas voorziet de fabriek van warmte en elektriciteit. Uit reststoffen van de papierproductie maakt de fabriek bovendien terpentine, bio-olieproducten en vaste brandstoffen.

Duurzaamste papierfabriek

Daarmee is het volgens techconcern ABB, door Metsä aangetrokken voor de realisatie van alle elektrische systemen in de fabriek, de duurzaamste in zijn soort.

Op de locatie zal Metsä volgens ABB 2,4 keer zoveel stroom opwekken dan de fabriek zelf nodig heeft. Met 1.800 gigawattuur per jaar gaat het om 2,5 procent van het totaal aan elektriciteit dat Finland nu opwekt.

Daarmee vergroot Metsä in zijn eentje het aandeel duurzame energie in Finlands energiemix met 2 procent. In Finland wordt al ongeveer een derde van het totale energiegebruik duurzaam opgewekt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Metsä, ABB | Foto: Metsä ​

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie