Twents-Leidse vinding voor staal zonder steenkool

staal

22-02-2016 09:54 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de universiteiten van Leiden en Twente hebben een membraan ontwikkeld dat het broeikasgas CO2 laat reageren tot koolstofmonoxide.

Met een membraan van koper is CO2 te reduceren tot CO en zuurstof. De onderzoekers uit Twente en Leiden hopen hiermee staal te kunnen maken met gerecyclede CO2, in plaats van met fossiele kolen.

De Twents-Leidse samenwerking heeft een membraan opgeleverd waarmee de reactie van CO2 tot CO een orde sneller verloopt. Daarmee is het goedkope koper een alternatief voor katalysators uit edelmetalen, zoals platina.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Duurzamer staal

De uit CO2 geproduceerde koolstofmonoxide is bruikbaar om de productie van staal uit ijzererts te verduurzamen. CO is hierbij nodig om het ijzeroxide in de erts te verwerken tot ruwijzer.

In de hoogovens van Tata Steel dienen kolen als bron van de koolstofmonoxide. De reactie van CO met de ijzererts levert CO2 als reststroom. Die CO2 is met het membraan van koper en duurzame stroom keer op keer opnieuw in te zetten in het ruwijzerproces. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: C2W, Nature | Foto: Antonis Lamnatos, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie