Zuinige waterzuivering met Enschedees wokkelmembraan

23-02-2016 07:44 | Door: Thijs ten Brinck

De Enschedese vestiging van het Amerikaanse chemieconcern Pentair heeft waterfiltratiemembranen ontwikkeld die zichzelf schoon houden door wervelingen.

X-Flow maakt ultra- en nanofiltratiemembranen die waterbedrijven en chemieconcerns gebruiken voor de bereiding van drink- en proceswater.

Reproduceerbaar op commerciële schaal 

Met een relatief simpele innovatie houdt X-Flow de membranen langer schoon. Daarmee besparen de waterzuiveringen op het energieverbruik.

“Normaal gesproken hecht vuil zich aan de wanden van een membraan waardoor de productiviteit afneemt”, zegt Jens Potreck tijdens een pitch op het Watervisiecongres. Om een goede doorstroom te garanderen, voeren waterzuiveringsbedrijven daarom de druk, en daarmee de stroomsnelheid van het water, in de membranen op. Dat kost veel energie.

“We hadden al snel het idee opgevat dat een wervelstroom in het membraan ervoor zou kunnen zorgen dat die deeltjes überhaupt niet zouden hechten”, zegt Potreck. “Uiteindelijk kwamen we op het idee om de helix in het X-Flow membraan zelf te ‘frezen’. Die methode bleek niet alleen te werken, maar ook op commerciële schaal te reproduceren.”

Waterinnovator of the Year

Met deze vinding is X-Flow uitgeroepen tot Waterinnovator of the Year, tijdens het Watervisiecongres 2016.

Volgens juryvoorzitter Roy Tummers, directeur van de Vereniging voor zakelijke energie- en watergebruikers (VEMW), is membraanzuivering in zijn sector goed uitontwikkeld: “Om daar nog zulke efficiencyverbeteringen in door te voeren, is met recht innovatief te noemen.”

X-Flow werd in 2011 overgenomen door het Amerikaanse chemieconcern Pentair. Daarvoor was het Enschedese membraanbedrijf onderdeel van filtratie-expert Norit. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Watervisie Platform 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie