Grootse supercomputer VS optimaliseert bio-ethanolproductie

simulatie

24-02-2016 07:26 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory (ORNL) hebben een supercomputer ingezet om het belangrijkste knelpunt in de productie van biobrandstoffen te tackelen.

De biochemici van het ORNL hebben op de Titan-supercomputer van het instituut gesimuleerd hoe verschillende enzymen plantencellen afbreken.

“We proberen de complexiteit van de natuur te benaderen”

Met de simulatie zoeken de wetenschappers naar aanknopingspunten om de omzetting van biomassa in vloeibare brandstoffen effectiever te maken.

Focus van het onderzoek is de stof lignine, die een belangrijke barrièrefunctie heeft in de celwand van houtachtige biomassa. 

Meer met minder

In levende planten beschermt lignine de planten tegen ziektes en bacteriën en dat blijft de stof ook doen als biobrandstofproducenten de biomassa willen verwerken tot vloeibare brandstoffen.

Vooral de omzetting van cellulose uit hout en stro is daarom lang niet zo efficiënt als producenten van hernieuwbare brandstoffen zouden willen.

Door de interactie en chemische verbindingen van een groot aantal houtvezels en enzymen op atoomniveau te simuleren, leren de onderzoekers hoe zij de barrière van lignine kunnen omzeilen. Met behulp van natuurlijke selectie of genetische modificatie zijn zo enzymen te ontwikkelen die veel meer van de energie in landbouwresten en hout omzetten in bruikbare transportbrandstoffen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: ORNL | Foto: ORNL

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie