Farmaceutisch bedrijf produceert oplosmiddelvrij in 2030

24-02-2016 18:31 | Door: Fitria Jelyta

Dishman Netherlands wil in 2030 geheel oplosmiddelvrij produceren. Hiervoor past het chemisch-farmaceutische bedrijf duurzame maatregelen toe die door een transparant MVO-beleid zijn mogelijk gemaakt. 

Het farmaceutische bedrijf heeft als ambitie om in 2030 zonder schadelijke oplosmiddelen en geheel afvalvrij te produceren. Voor het produceren van cholesterol en vitamine D, maakt Dishman bijvoorbeeld al gebruik van wolvet, een bijproduct uit de productie van schapenwol.

Het cholesterol en de vitamine D-producten die Dishman produceert, worden vervolgens toegepast in onder meer farmacie, diervoeding en cosmetica.

Volgens Jeroen de Jong, Manager Quality, Health, Safety en Environment (QHSE) bij Dishman Netherlands, zijn er slechts drie andere bedrijven die cholesterol op deze manier produceren.

Groene energie

Naast het terugdringen van het gebruik van oplosmiddelen bij het productieproces, zegt Dishman maatregelen uit te voeren om mogelijke overlast bij buurtbewoners te beperken.

“Onze fabriek in Veenendaal staat middenin de stad, waar veel woningen en winkels zijn gevestigd”, zegt de QHSE-manager van Dishman Netherlands. “Daarom hebben wij zoveel mogelijk contact met omwonenden om te zien waar wij mogelijke overlast door bijvoorbeeld geur kunnen beperken en voorkomen.”

Hiervoor heeft Dishman de fabriek in Veenendaal zoveel mogelijk lekdicht gemaakt. Daarnaast kijkt het farmaceutische bedrijf naar mogelijkheden om gebruik te maken van groene energie door biomassa en zonnepanelen. De Jong: “Bij het inzetten van zonnepanelen, kijken we naar mogelijkheden om ook de omwonenden van zonne-energie te voorzien.”

Dishman Pharmaceuticals and Chemical (DPCL) is een outsourcing partner voor de wereldwijde farmaceutische industrie. Voor de Nederlandse tak van het Indiase bedrijf in Veenendaal, is Dishman voor het MVO-beleid door de Bedrijvenkring Veenendaal en Gemeente Veenendaal beloond met de MVO-prijs 2016.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Dishman Netherlands | Foto: Dishman Netherlands (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie