Gascompressie 30 procent efficiënter met microbubbels

druppels

25-02-2016 09:18 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Carnot Compression heeft een compressor ontwikkeld die gassen in één keer tot 0,5 procent van het oorspronkelijke volume samenperst.  

Het samenpersen van gassen kost veel energie. Tot 5 procent van de energie-inhoud van aardgas gaat op aan de compressie, als het gas op hoge druk gebracht wordt.

Miljardenmarkt wereldwijd

Met het systeem van Carnot Compression, dat werkt met microbubbels in water, is op dat percentage 30 procent te besparen.

De gassen warmen daarbij niet op en raken ook niet vervuild met olie, zoals bij andere compressortypes wel gebeurt.

Slingeren met gasbubbels

In de compressor van Carnot Compression komt het gas in de as van het systeem binnen, samen met water. Binnen het roterende systeem slingert het water-gasmengsel naar de buitenrand, waarbij de druk in het gas tot tweehonderd keer de originele druk oploopt.

Het water neemt daarbij de warmte op die vrij komt bij het samenpersen van het gas.

Carnot Compression gaat het principe samen met een aantal Amerikaanse aardgasbedrijven toepassen op een tankstation voor CNG (Compressed Natural Gas). De technologie is echter ook voor andere gassen en in andere industrieën bruikbaar.

Volgens Carnot Compression besteden de Verenigde Staten en Europa samen jaarlijks tientallen miljarden aan gascompressie. Dankzij het energiezuinige en onderhoudsarme systeem denkt de start-up daar met zijn technologie sterk op te kunnen besparen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Carnot Compression, Green Car Congress | Foto: Dima Bushkov, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie