Shell goedkoopst uit met tweede generatie bio-ethanol

29-02-2016 09:42 | Door: Thijs ten Brinck

Het Braziliaanse bedrijf Raizen, een joint venture van Shell en het Braziliaanse voedingsconcern Cosan, heeft de laagste productiekosten voor biobrandstoffen uit cellulose.

Dat schrijft marktonderzoeksbureau Lux Research op basis van een onderzoek naar de zes grootste producenten van tweede generatie bio-ethanol.

“Feedstock is bepalend voor de eindprijs”

Raizen produceert tegen een kostprijs van $ 0,57 per liter, terwijl het Spaanse Abengoa met $ 1,20 per liter ruim dubbel zo duur uit is.

Chemieconcerns als Dupont en DSM zitten daar met $ 0,85 per liter tussenin. Het belangrijkste verschil zit volgens Lux in de kostprijs van de grondstof. 

“De feedstock bepaalt voor 40 procent de eindprijs”, zegt  Yuan-Sheng Yu, analist bij Lux Research. Behalve met de kosten van en de logistiek rond de grondstof is er voor de producenten ook veel te winnen met verbeterde voorbehandeling en vergisting van de biomassa. Yu: “Met beter presterende enzymen is een kostenverlaging van 16 procent haalbaar.”

Cellulose bio-ethanol

Biobrandstoffen van de tweede generatie zijn niet gemaakt uit eetbare delen van gewassen maar uit restromen. Ze concurreren daarom niet of nauwelijks met de voedselvoorziening.

De eerste generatie bio-ethanol komt vaak voort uit maiskolven of eetbare rietsuiker, terwijl de tweede generatie bio-ethanol gemaakt wordt uit celluloserijke stro, maisloof of reststromen van de rietsuikerproductie.

Raizen maakt gebruik van bagasse, resten uit de rietsuikerindustrie. Abengoa verwerkt het veel duurdere maisloof in een Amerikaanse fabriek van $ 500 mln.

Abengoa balanceert op de rand van faillissement. De expansiedrift van het Spaanse techconcern heeft geresulteerd in een nauwelijks te dragen schuldenlast.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Lux Research, Shell | Foto: Lux Research (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie