Twentse software maakt Volvo’s en Skoda’s lichter

xc90

01-03-2016 12:02 | Door: Thijs ten Brinck

De Twentse start-up Triboform werkt samen met Volvo en een groot aantal Duitse autofabrikanten. Met de software van Triboform besparen de autobouwers tijd en geld in de ontwikkeling van nieuwe modellen.

De wrijvingsmodellen van Triboform, een spin-off van de Universiteit Twente, voorspellen hoe stalen en aluminium platen zich gedragen als autofabrikanten ze in de vorm van een motorkap, autodeur of spatbord persen.

Volvo, Mercedes-Benz en Skoda als launching customers

“Met onze software optimaliseren autofabrikanten hun productieproces”, zegt Jan Harmen Wiebenga, oprichter van Triboform.

“Daarmee besparen zij niet alleen miljoenen euro’s in de ontwikkelingskosten maar het helpt ze ook om per auto tientallen kilo’s te besparen.”

Gewichtsreductie en design

Autofabrikanten zoeken de grens op met de vormgeving van het plaatwerk, zowel op het vlak van ontwerp als qua gewicht. Bij het persen is er daarom risico op kreukels of scheuren in de carrosseriedelen.

triboform

Tot nu toe ontwikkelden de fabrikanten de persmallen via trial and error.

De simulatietools van Triboform halen het giswerk uit dat proces en besparen de autobouwers op deze wijze veel tijd. De kern van de simulaties richt zich op de wisselwerking van het plaatmateriaal, smeermiddelen en de mallen.

“De concurrentie in de auto-industrie is groot, en daarmee de drang naar innovatieve softwareproducten zoals die van ons”, zegt Wiebenga. “Met de lancering van ons softwareproduct gaan we een nieuwe groeifase in. Onze ambities reiken ver.”

Triboform, opgericht in 2013, mag inmiddels Volvo, Daimler en Skoda tot zijn klanten rekenen.

“Als we die auto’s op de weg zien, realiseren we dat wij daaraan meewerkten”, zegt Wiebenga. “Dat maakt ons natuurlijk enorm trots.”

Naast Skoda toonden ook andere merken uit het VW-concern, Porsche, Seat, Audi en Volkwagen zelf, interesse in de software. Wiebenga: “Ons uiteindelijke doel is dat ons product de standaard wordt in de ontwikkeling van auto’s wereldwijd. En ook buiten de auto-industrie gaan we stappen zetten.”

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Universiteit Twente, Triboform | Foto: Universiteit Twente (side), California Air Resources (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie