Audi vergroot productie van duurzaam synthetisch aardgas

audi

01-03-2016 15:52 | Door: Thijs ten Brinck

Autobouwer Audi ontwikkelt met het Duitse industrieconcern Viessmann extra capaciteit voor de productie van hernieuwbaar methaan.

Audi produceert de brandstof voor zijn modellen op aardgas zoveel mogelijk zelf, met behulp van biovergisters, windparken en zonnepanelen. Daarmee garandeert de autobouwer duurzame mobiliteit voor zijn klanten.

Windgas uit kleine biofabrieken

“We werken nu aan de volgende fase van het Audi E-Gas programma”, zegt Reiner Mangold, hoofd duurzame ontwikkeling bij Audi. Samen met Viessmann bouwt de autofabrikant de capaciteit van de duurzame gasproductie uit.

Daarbij maakt het gebruik van nieuwe technologie van Viessmann, die waterstof en CO2 via biologische weg laat reageren tot methaan.

Elektrolyse en microben

In de bestaande Power-to-Gas-fabriek, in het Duitse Werlte, produceert Audi waterstof met behulp van duurzame windstroom. CO2 betrekt de fabriek uit een nabijgelegen biovergister, waar het bij de opwerking van het biogas tot groengas als restproduct vrijkomt. De pure waterstof en CO2 reageren vervolgens bij hoge druk en temperatuur tot aardgas.

In de nieuwe duurzame gasfabrieken voegt Audi duurzame waterstof direct toe aan de biovergister. De door Viessmann gekweekte microben zijn in staat om CO2 en waterstof te verteren tot methaan.

Omdat dure zuiveringsinstallaties voor CO2 niet meer nodig zijn, komt de productie van duurzaam synthetisch aardgas binnen handbereik van kleinschaligere biogasprojecten. Zo kan Audi verspreid door Duitsland bij waterzuiveringsinstallaties of bij kleinere boeren zijn duurzame brandstof produceren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Audi | Foto: Shawn Jooste, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie