€ 12 mln voor Haagse groei in luchtvaart en getijdenenergie

vezels

02-03-2016 12:02 | Door: Thijs ten Brinck

Composietfabrikant Airborne International uit Den Haag heeft in een financieringsronde miljoenen opgehaald om zijn productie met robots vrijwel geheel te automatiseren.

Airborne International produceert vezelversterkte kunststofcomponenten voor de luchtvaart en -scheepvaart, en voor getijdenturbines.

Miljoenen voor robotisering

De vraag naar deze lichtgewicht onderdelen neemt sterk toe, maar de concurrentie uit Azië is ook in opmars.

De productiekosten bij Airborne, waar 130 mensen werken, moeten daarom omlaag en de capaciteit omhoog, zegt directeur Arno van Mourik tegen het Financieele Dagblad. Airborne werkt straks grotendeels geautomatiseerd: “Dat is kostenefficiënter dan naar Azië te gaan.”

Voor een investering in productierobots heeft het bedrijf € 12 mln opgehaald, bij investeerders uit binnen- en buitenland.

Getijdenturbines en helikopters

Airborne levert zijn composietcomponenten onder meer voor de getijdenturbines van Tocardo. Via de overname van het Britse bedrijf Aviation Enterprises Limited (AEL), eind januari 2016, betrokken bij een Frans getijdenenergieproject.

Op de Luchtmachtbasis Woensdrecht is Airborne International betrokken bij het onderhoud van helikopters van de Nederlandse luchtmacht. De Nederlandse start-up LCR Systems kondigde begin 2015 aan om op deze luchtmachtbasis ook te investeren in grote robots.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Airborne International, FD | Foto: John, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijflseven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie