Ikea maakt plastic meubels van 11.500 ton CO2

ikea plastic

04-03-2016 10:09 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zweedse meubelconcern Ikea werkt in de Verenigde Staten samen met de Amerikaanse start-up Newlight Technologies. Newlight maakt duurzame plastics uit het broeikasgas CO2.

In de Verenigde Staten bouwt Newlight Technologies zijn eerste fabriek, met een productiecapaciteit van 23.000 ton CO2-negatief bioplastic per jaar.

Meubels, gieters en borden gemaakt van CO2

“In lijn met onze duurzaamheidsdoelen kiezen we in onze producten waar mogelijk voor hernieuwbare plastics in plaats van op aardolie gebaseerde materialen”, zegt Minh Nguyen Hoang, Manager of Plastics bij IKEA, tegen Biofuelsdigest. “Als Newlight zijn proces succesvol weet op te schalen levert deze deal een grote bijdrage aan het duurzamer maken van onze meubels.”

Ikea heeft met de start-up een deal gesloten om de helft van de productie van Newlight af te nemen. In ruil daarvoor heeft de meubelgigant het exclusieve recht om de CO2-plastics in zijn sector toe te passen.

CO2-negatief plastic

Newlight vangt CO2 af bij de productie van biogas en onderzoekt mogelijkheden om het broeikasgas direct uit de atmosfeer te filteren. Via een chemisch proces zet Newlight deze CO2 om in biologisch afbreekbare plastics.

Newlight sloot eerder deals met Dell en The Body Shop, die het duurzame plastic gebruiken voor de productie van verpakkingsmateriaal. Newlight lanceerde in 2014 samen met de Amerikaanse telecomprovider Sprint een lijn telefoonhoesjes gemaakt uit het duurzame plastic.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Biofuelsdigest | Foto: srgpicker, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie