Biobrandstof, stroom en water uit één Jamaicaanse fabriek

sorghum

08-03-2016 09:10 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Benchmark Renewables investeert op Jamaica $ 95 mln in een bio-ethanolfabriek. Naast duurzame brandstoffen gaat de fabriek ook groene stroom leveren.

Benchmark Renewables verwacht jaarlijks 38 miljoen liter bio-ethanol te produceren op het Caribische eiland. Het bedrijf verbouwt en gebruikt Sweet Sorghum, een grassoort met een hoog suikergehalte, als grondstof voor de biobrandstof. Er is 300 hectare land beschikbaar.

Jamaica als exporteur van biofuels

“We waren op zoek naar een locatie met een goed klimaat en ervaring met het verbouwen van suikerriet voor maximaal rendement op onze grondstofproductie”, zegt Juan Briceno, financieel directeur van Benchmark tegen South Florida Caribbean News. “We verwachten dat Jamaica op termijn een exporteur van biobrandstoffen zal worden.”

Naast de bio-ethanol, die fossiele benzine in personenwagens deels of geheel kan vervangen, produceert de nieuwe fabriek jaarlijks ook 1,9 miljoen liter biokerosine voor vliegtuigen.

Daarnaast levert de productielocatie 3 megawatt duurzame elektriciteit aan het lokale stroomnet en heeft de productie van de biobrandstof dagelijks 230.000 liter ontzilt water als bijproduct.

Eind 2017 is het project, waarin Benchmark $ 95 mln investeert, naar verwachting operationeel. De fabriek zal naar verwachting 140 directe en 500 indirecte banen opleveren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Benchmark, South Florida Caribbean News | Foto: Swathi Sridharan, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie