Nederlands laagje voor 25 procent rendement op zonnepaneel

zonnepaneel

08-03-2016 16:19 | Door: Thijs ten Brinck

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de Nederlandse machinebouwer Tempress hebben een techniek ontwikkeld die de efficiëntie van zonnepanelen sterk verbetert.

Met een dun laagje van het materiaal polysilicium verhogen ECN en Tempress het rendement van zonnepanelen. Volgens Bart Geerlings, onderzoeker bij ECN, heft de technologie de belangrijkste elektrische verliezen binnen een zonnecel op.

zonnecel

“Met deze technologie worden de rendementsbeperkingen van de bestaande zonneceltechnologie opgerekt”, zegt Geerlings.

“Er is nu in korte tijd al een rendement bereikt van 20,7% en we zien mogelijkheden om snel voortgang te blijven boeken in de richting van de 25%.”

Voorkomen van spanningsverliezen

De technologie van ECN voorkomt dat de met zonlicht geproduceerde geladen deeltjes verloren gaan voordat ze het stroomnet bereiken. Het laagje polysilicium dient als een goed geleidende verbinding tussen het silicium van de zonnecel en de metalen contactpunten die de geproduceerde stroom van de zonnecel weg voeren.

Het concept was op laboratoriumschaal eerder al succesvol toegepast maar is door ECN en Tempress nu opgeschaald naar industriële productiemachines. Volgens ECN is het concept daarmee zeer geschikt voor de export. Geerlings: “Ook is het niet nodig om voor deze verbetering een scala van nieuwe productiemachines te introduceren.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: ECN | Foto: ECN (side), Ozzy Delaney (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie